środa, 15 lipca 2015

Letnie Smaki z Dzieciństwa

Witajcie Kochani,
Dzisiaj przedstawiam Wam Letnie Smaki z dzieciństwa. Dawno, dawno temu zasmakowałam w zupie szczawowej. Szukając inspiracji na smaczny obiad na moim balkonie oraz na internecie znalazlam przepis na pyszna zupę szczawiową. Oryginalny przepis znajdziecie tu.



Składniki :                                                     ( 4 porcje )

* 500- 600  ml  wody, 

* skrzydło/ nóżka z kury, 
* liść laurowy, 
* ziele angielskie, 
* 3 ziarenka pieprzu, 
* 3 marchewki, 
* 1 mała pietruszka, 
* mały kawałek pora, 
* kostka rosołowa ( ja użyłam warzywnej domowej roboty), 
* 3 duże ziemniaki, 
* 1 słoik szczawiu (wielkości dżemu), 
* 2 łyżki śmietany, 
* sól, pieprz, 
* 4 jajka, 

Przygotowanie :


Kurczaka umyj i zalej zimną wodą.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pora pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wody. 
Dorzuć przyprawy, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. 
W między czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, dorzuć do zupy. 
Gotuj do czasu aż ziemniaki będą miękkie, dodaj szczaw i  gotuj około 10 minut.
Dodaj śmietanę rozmieszaną w kilku łyżkach zupy.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Mniam! Uwielbiam zupę szczawiowa :) u nas jednak zawsze przed przygotowaniem takiej zupki szło się na łąkę po szczaw. Pamiętam jak z Bratem robiliśmy zawody kto będzie miał większą kanapkę szczawiowa - czyli więcej w niej listków. Potem zjadalismy swoje kanapki :) ależ to było dobre! Ach jo....

    OdpowiedzUsuń